Direktlänk till inlägg 6 januari 2014

Recept på estnisk laxsoppa

Av Kaie L - 6 januari 2014 10:49

Under min mammaledighet har vi haft en del gäster hemma hos oss och jag har bjudit dom flesta på en estnisk laxsoppa. Den har varit mycket uppskattad då den är helt enkelt galet god och framförallt lätt att laga. En god bjudsoppa, som en av gästerna har sagt. Nästan alla som har ätit av denna goda soppa har bett om recept så här kommer den. Justdet, original receptet kommer från denna blogg: http://www.tassike.ee/2011/02/koorene-lohesupp/ (på estniska). Du behöver: några matskedar olivolja, 80 gram smör, 1 stor purjolök, en handfull dillkvistar 2 morötter, 4 medelstora potatisar, en handfull av dillkvistar, salt och svartpeppar efter smak, 2 liter vatten, kycklingbuljong (för 2 liter vatten), 100 ml vispgrädde och ca 400 gram laxfile. Jag ska inte berätta för dig hur du ska skala och skära alla grönsaker och fisk i lämpliga bitar. Det kan du nog själv :).När du är klar med allt det där börja med att hälla olivoljan i en stor kastrull och smält smöret.Släng in purjolöksbitar och en bunt med dillkvistar.Värm dom några minuter på låg värme och sedan släng in morötterna, smaksätt med salt och svart peppar efter din smak. Glöm inte att röra om då och då och värm ovanstående ingridienser några minuter till. Därefter ska du slänga in potatisarna och vattnet. Ett tips är att koka upp vattnet först i en vattenkokare för att då blir soppan färdig snabbare. Låt soppan puttra tills potatisen är nästan klar och tillsätt kycklingbuljongen. Låt soppan att puttra tills potatisen är färdig och ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt vispgrädde och därefter laxbitarna. ( dom blir färdiga på en gång). Smaka och tillsätt mer salt och peppar om du vill. Busenkelt, va? Jag har gjort lite ändringar i receptet- jag tar minst 200 ml vispgrädde, ibland slänger jag i lite vit fisk också och jag tar alltid i lite chillipulver för lite sting. Soppan är naturligt glutenfri. För mjölkfri alternativ använd mjölkfritt smör och kokosmjölk istället av vispgrädde. Vegetarianer kan steka qournbitar i något gott (exempelvis gul curry) och använda det istället av fisk och grönsaksbuljong istället av kycklingbuljong.OBS Qournfileer är inte glutenfria! Prova och hör av dig hur det blev :).

Laxsoppa

 
 
Viktoria

Viktoria

6 januari 2014 11:32

Den var verkligen supergod! :) Kram V

http://www.lattemorsan.se

Kaie L

6 januari 2014 12:25

Tack Viktoria! Det ska bli kul att snart ses igen! Kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kaie L - 28 juli 2021 10:46


En vecka kvar i lägenheten! En vecka kvar tills vi har vårt eget hem igen. Det kommer bli kaos med alla flyttlådor men det är iaf vårt eget hem. Vi gör så gott vi kan för att hålla barnen nöjda och stimulerade men det är ingen lätt uppgift. Blir de u...

Av Kaie L - 19 juli 2021 20:08

Örebro has been our new home town for more than a week now. We are staying in the middle of the Örebro city in a rented apartment until we get the keys to our new house on the 4th of August. Our days consist of exploring the city and the surrounding ...

Av Kaie L - 12 juli 2021 22:01

Efter att vi hade varit hos min pappa i Tapa åkte vi vidare till Kunda där min mamma och mormor bor. Värmeböljan fortsatte och det var svårt att hitta på något utomhus som inte involverade bad. Min plan var att bada vid Kundas fina strand varje dag m...

Av Kaie L - 3 juli 2021 21:36

Sedan i torsdags eftermiddag har jag, Mia och Ludwig varit i Estland. Just nu sover vi en sista natt hos min pappa och i morgon eftermiddag åker vi till min mamma och mormor. Det råkar vara en värmebölja i Estland så vi är mycket inomhus. Längtar til...

Av Kaie L - 30 juni 2021 22:01

Det är över nu. Vi ligger nedbäddade i min svägerskans sköna sängar i Åkersberga och försöker att varva ner efter dagens känslostorm i samband med flytten. I morgon kommer R att åka tillbaks till det tomma huset på morgonen och lämna nycklarna till d...

Ovido - Quiz & Flashcards